Biografi

Ingrid Birgitta Jansson
född 30 mars 1944 i Öregrund, Östhammar Uppsala län
Död i oktober 1985 i Matteus församling, Stockholm
Använde efternamnet Jansson-Carleson, under de år hon var gift i slutet av 70-talet.
Växte upp i föräldrahemmet i Öregrund. Fadern arbetade som sjöman och ofta bortrest. Modern tog hand om hemmet och de fem barnen. Birgitta var yngst, en syster och tre bröder. Se bild.
1961 den 24 maj tog hon realexamen. Flyttade samma år till Falun och började som kartriterskeelev på Lantmäteriet. Fick utbildning och fortsatte arbeta några år som kartriterska.
1964 – 1967 Flyttade till Stockholm och började på Konstfacks aftonskola, reklamlinjen. Arbetade samtidigt på dagarna, som tecknarelev på en reklambyrå. Där arbetade hon i ateljen i två och ett halvt år. Gick tre år på Konstfack.
1967 – 68 gick på Anders Beckmans skola i ett år. Modelinjen utan att vara bunden till ett visst fack.
1968 arbetade som sekreterare på Drottningholms golfklubb, samtidigt som hon började göra kläder och dekor till Marsyasteatern i Gamla Stan och till Arena teaterbåten.
1969 i september började hon på Konstakademin i München "Akademie der Bildenden Künste" Gick där i tre terminer. Arbetade samtidigt för sitt uppehälle, som riterska på ett arkitektkontor. Birgitta och några andra studenter startade en filmgrupp som för Birgitta's del resulterade i bl a experiment med animerad film på 8mm.
1971 Reste till Holland och studerade under två månader film på Vrije Academie i den Haag.
Flyttade till Malmö och började arbeta som animatör, (cellanimation) på animerade TV-serier och filmproduktioner.
1975 Flyttade till Bryssel och fick arbete som animatör på "Pierrot" en TV-serie för barn. Senare som animatör på långfilmen "Smurfama och den förtrollade flöjten"
1978 Bodde på Vikingagatan i Stockholm. Arbetade som animatör på TV-serien "Farbron som inte vill vara stor" en POJ produktion.
1980 Reste hon upp till Jämtland och vandrade i fjällen några dagar, kom i kontakt med Semesterhemmet i Hammerdal. Hon arbetade där som vårdbiträde under sommaren och de boende vande sig med, att Birgitta hängde sin bandspelare över axeln. Under hösten och vintern fick hon låna en lägenhet i Östersund vilken fungerade som animationsstudio, där lerfigurerna filmades och fick liv i kortfimen "Semesterhemmet".
1981 Fick klar filmen "Semesterhemmet" i sista minuten och hon skickade den till filmfestivalen för animerad film i Annecy, Frankrike.
Var ordförande för "Föreningen för animerad film" en förening som då var mycket aktiv, numera upplöst.
1982 Arbetade med "Animationslådan" ett utbildningsmateriel till Riksutställningar.
1983 Regisserade och animerade kortfilmen "Ur en kos dagbok"
1984 Gjorde lerfigurer, scenografieroch animerade kortfimen "Lördag i North Carolina"
1985 Birgitta blev sjuk och avled hastigt i okt 1985. Hennes minne lever vidare genom "Stiftelsen Birgitta Jansson's minnesfond" som 1986 delade ut de första två stipendiumen. Till vilka styrelsen ansåg arbetade i Birgitta Jansson's anda.

Upp på sidan igen

barndomshem

tonåring

student

porträtt