Animatör Birgitta Jansson - egna filmer

Innehåll på den här sidan kräver en nyare version av Adobe Flash Player.

Hämta Adobe Flash Player


"Därborta där lyckan bor" 1978, 3 minuter
Egen producerad film på 16 mm, manus, cellanimerad med air brusch teknik och foto.
Handling
vad vårt behov av myter och drömmar kan leda till när vi låter oss manipuleras. Se bildsekvens ovan, klicka på pilen.

Innehåll på den här sidan kräver en nyare version av Adobe Flash Player.

Hämta Adobe Flash Player


Se fler bilder från filmen, klicka på pilen

"Semesterhemmet" 1981, 13 minuter
En film som producerades av Birgitta ensam både ekonomiskt och med den stora arbetsinsatsen. Tekniskt stöd av Filmverkstan.
Handling
Filmen visar hur en helt vanlig dag ser ut på ett semesterhem för handikappade i Hammerdal i Jämtland. En leranimation med autentiskt ljud. I olika episoder visas vardagshändelser och relationer mellan de gamla, som har lånat ut sina röster och karaktärer till filmfigurerna. I slutet jämför och kommenterar de riktiga personerna sina rollfigurer.

Internationella filmkritikernas pris vid filmfestivalen i Annecy 1981.

Läs vad Birgitta själv skrev om sin uppmärksammade film.
Länk till Svensk Filmdatabas

animerad flipbok

"Ur en kos dagbok" 1984, 15 minuter
Produktionsbolag: Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Regi: Birgitta Jansson
Manus: Beppe Wolgers
Producent: Lisbet Gabrielsson

Filmpris: Centre International du Films pour l'Enfance et la Jeunesse i Berlin 1985 (hedersomnämnande)
Handling
I kossans värld är alla dagar lika. Hon tittar på sina grannar Majros och Örsvart i båsen intill, blir mjölkad, idisslar, sover, blir mjölkad, idisslar, sover, tittar på Majros, idisslar. Vissa dagar händer det lite mer än andra - en fluga surrar förbi, kossorna får kraftfoder och en spindel dyker upp! Men de dagar det händer allra mest är när tankarna flyger iväg, långt, långt bort. Då är kossan plötsligt ute i det fria och betar frodiga soppar och jordgubbar i hagen, tar sig ett svalkande bad, glider nedför älven, kommer iland i Sundsvall, åker cykel, går på bio och restaurang! Inte nog med det, kossan liftar till Stockholm, blir upptäckt som popstjärna, får åka till Paris, till New York, prata i FN och sen är steget inte långt till månen och stjärnorna!

Länk till Svensk Filmdatabas

Birgittas egen text från 1972

(från en ansökan till Dramatiska Institutet)
"Det tog lång tid innan jag kom i kontakt med film. Det beror inte på att jag inte tänkt på det, utan på den klass- och könsbundna respekten för film. För mej har det alltid varit "dom" som har gjort filmer. Männen, dom intellektuella, de rikas barn. Hur skulle jag en fattig tjej från landet våga tro att jag kunde göra film, där det handlar om så mycket pengar.
Jag har jobbat hårt för att hämta in det kulturella och intellektuella försprång som jag inbillade mej att dom andra hade. Det betyder inte att jag har lyckats, men jag har fått lite mer självförtroende, och det var det viktigaste.
Nu när jag äntligen kommit så långt kan ingenting hindra mej mer.
Men jag har stor nytta av det jag gjorde innan jag började med film. Det var inte bortkastad tid att jobba med teaterkläder och reklam.
Jag tycker om konkreta praktiska uppgifter. Jag tycker om att konstruera tekniska uppfinningar. Kameror och film fascinerar mej för alla möjligheter det erbjuder. Men framför allt ser jag film som ett kommunikationsmedel. Och jag vill inte nå en liten blasé cineastklick - dom har konst nog. Det finns så mycket som är så viktigt att förmedla mellan människor."
Birgitta Jansson

Upp på sidan igen