Birgitta Jansson
Animatör / Filmtecknare

Första gången jag träffade Birgitta Jansson var 1978 i den då nystartade Föreningen för Animerad film.
Birgitta bodde och arbetade i en liten 2a, 4 tr upp utan hiss, på Vikingagatan i stadsdelen Birkastan, Stockholm. Tvärs över gatan låg min atelje, i en butikslokal. Nu följde 6 år med många animerade samtal mellan oss och andra kollegor.
Birgitta var mycket kreativ, en allsidig konstnär, hon tecknade, målade, fotograferade eller filmade. Sydde egna designade kläder eller stickade tröjor med egna motiv. Hon var också en bra hantverkare, snickra och bygga var inga problem, att odla och ta hand om naturens mat var en självklarhet. Starka drag var även den intellektuella och filosofiska sidan hos henne. Man blev helt enkelt fascinerad av henne som person, all den kraft hon hade och förmedlade.

Men tyvärr blev Birgitta bara 41 år, hon dog i okt 1985. Några av hennes vänner blidade samma år en stiftelse i hennes namn "Birgitta Janssons Minnesfond för animerad film" se egen sida.

Den av hennes filmer som fått mest uppmärksamhet är "Semesterhemmet" se kort version här till höger. En stop motion-animerad lerfigurfilm med uppbyggda små scenerier och lerfigurer, liknande dem hon träffade på det riktiga semesterhemmet. Där hon spelade in det dokumentära ljudet.
En film som var tidig att använda den senare så populära leranimations tekniken. Fortfarande omnämns filmen och är inspirationskälla för nya unga animatörer.
Vill med den här hemsidan visa mer av Birgittas
arbete och förhoppningsvis inspirera andra att fortsätta med den animerade filmens utveckling.
"Förändra världen genom animation"
(citat Birgitta 1980)

Kerstin Olsson Grönvik, mars 2010

logo konstnärsnämnden


"Semesterhemmet" leranimerad dokumentärfilm från 1981. Se de första 2,36 min av (totalt 13 min)

Se hela filmen på Filmarkivet

Birgitta Jansson
SVT spelade in en TV-film om hennes arbete med "Semesterhemmet" Här visar hon en del av interiören.